Az Apáczai líceum iskolaújsága

Mikor kocsmáról beszélünk, először mindig az alkohol, a zaj és a másnapos emberek jutnak eszünkbe, és ezért sokszor elítéljük a kocsmákat.

Pedig ez csak egy sztereotípia, pont annyira igaz, mint az, hogy minden olasz pizzát eszik és operaáriákat énekel. A kocsmák persze erről is szólnak, de korántsem csak erről. A kocsmákból sok esetben többet lehet tanulni, mint három egyetemi kurzusból. Ez így nyersen kijelentve elég kínaiul hangzik, de kicsit felboncolva már sokkal magyarosabb. Gondolom, ha nem is voltál ott, legalább hallottál az Insomnia nevű kocsmáról. Nagyon sok hozzá hasonló hely van még Kolozsváron, de én most ezt fogom kiemelni konkrét példaként, mert a cím erre kötelez.

Az Insomnia eredetileg képzőművészeti galériaként indult, két képzőművész teremtette meg: Márkos Tünde és Lőrincz Gyula. Egy idő után behoztak egy újítást: minden művész, aki kiállított, kapott egy csésze kávét vagy teát. Vagy sört. Ennek az újításnak elment a híre és több embert vonzott oda, úgyhogy egy idő után már kisebb kávézó lett belőle. Az évek során sok lélek fordult meg az Insomniában, amely szép lassan kocsmává nőtte ki magát. Sok kulturális összejövetelt szoktak szervezni a helyszínen, ahol rengetek érdekes embertől lehet tanulni olyasmiket, amiket ugye – ahogy fentebb említettem –, három egyetemi kurzus alatt sem tudsz bepótolni. A rendezvényeken kívül maga a hely, az atmoszféra vagy akár a telefestett falak is hatással lehetnek az emberre. Itt jönnek be a fiatalok a képbe, akik naponta megjelennek az Insomnia pultjánál. Egymással találkozgatnak, beszélgetnek, barátokat szereznek és érettebnek érzik magukat, mert kocsmában vannak, akárcsak egy felnőtt.

Sok régi törzsvendég nem szereti a fiatalabbakat, mert néha eléggé sokan vannak és igen hangosak tudnak lenni, de senki sem kéri tőlük, hogy szeressék őket. A fiataloknak sok szemszögből előnyükre válhat, hogy az Insomniába vagy hasonló kocsmákba járnak. Elsősorban megtanulnak szocializálódni a többiekkel, átvehetnek egy kis karizmatikusságot másoktól, amit későbbi életükben hasznosíthatnak. Másodsorban találkozhatnak náluk sokkal műveltebb és tapasztaltabb emberekkel, akiktől sokat tanulhatnak, ami szintén jó, mert egy kis műveltség nem árt ennek a generációnak (sem).

Röviden, az Insomnia afféle szellemi és lelki táplálékkal szolgál minden korosztály számára, és ez benne a legizgalmasabb.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.