Az Apáczai líceum iskolaújsága

Nem érdekes, hogy szinte egész nap a képernyőinket olvassuk, mégis milyen keveset tudunk a világról igazából. Mindenki a saját maga által kialakított buborék információit fogyasztja, amely legtöbbször, valljuk be, elég sekélyes.

Mi az, amiről naponta tudni akarunk? Egymás élete? Vagy másoké? Talán mémek vagy vicces videók? Hányszor hallgattad végig a kijelentést, miszerint manapság végtelen mennyiségű hasznos információ áll rendelkezésünkre, mégis rosszul használjuk ki? Én elég sokszor. Általában sértődötten csak úgy válaszolok erre magamban, hogy én mindig igényes oldalak kínálatát követem, és kíváncsi vagyok, mi történik a világban, ennek híven görgetem a telefonom social media posztjait. De valahogy amikor otthon már a tizedik random bejövő instagram videót nézem, könnyen megcáfolom önmagam. Ezzel bizonyára nem vagyok egyedül.

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy miért talál meg hamarabb egy kaja-videó, mint egy szépirodalmi kritika vagy művészfilm. Azonban a választ gyakran mi sem tudjuk. Nagy hangsúlyt kell fordítanunk buborékunk karbantartására, mert ha a közösségi média oldalainak nem is érdeke, hogy minőségi posztokban legyen részünk, nekünk annál inkább. Kellene?

Elsősorban a mi döntésünk, hogy kit követünk, és kinek vagy minek a tevékenységére reagálunk, hiszen legtöbb platform eszerint alakítja ki azokat az algoritmusokat, melyek később kiszolgálnak minket, durvábban fogalmazva: az arcunkba nyomják az információt.

Viszont az sem mindegy, hogy az igényes tartalmakat milyen formában tálalják. Miért tűnik unalmasnak olykor egy tudományos folyóirat vagy egy új regény? Valószínűleg azért, mert akik ezt egy bizonyos korosztálynak szánják, igazából nem ismerik, vagy nem ismerik eléggé a generációnkat.

Szerintem két út van arra, hogy ne fulladjunk bele a macskás videók óceánjába ( jó, oké… néha azért viccesek): vagy megvárjuk, hogy a könyvkiadók, filmgyártók, kritikusok és tudósok felismerjék, hogy ha változtatnának a marketingjükön, talán mi is kíváncsiak leszünk rájuk. Vagy mi teszünk róla, hogy eljusson hozzánk az igényes tartalom. Örülök neki, hogy egyre gyakrabban látom ezt, egyre többen ismerik fel, hogy a saját érdekük széles látókörűnek lenni. Az ideális a középút lenne a kettő között, az első lépés pedig csupán egy gombnyomásnyira van: upgradeld a buborékod!

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.