Az Apáczai líceum iskolaújsága

Figyelem! Az alábbi szöveg NEM társadalomkritika, NEM utazási napló, hanem egy törci-függő őszinte próbálkozása, hogy megszerettesse társaival ezt a fantasztikus tantárgyat!  Tanulásvágy hiánya esetén ajánlom a cikk azonnali bezárását! Jó szórakozást!

Hannibál. A Római Birodalom egyik legnagyobb  valaha volt ellenfele. Lássuk, mit tudunk róla?

A mai Tunéziában, pontosabban Karthágóban született, Kr. e. 247-ben. Várjunk csak, érdekel ez valakit? Egyáltalán végigolvasta valaki? Menj csak vissza, olvasd el, ha akarod, javítsd ki! A  karthágói leírások szerint gyönyörű volt , rendkívül magas, nagyon bátor, és... nagyjából tökéletes. Igazság szerint azt is tudjuk, hogy a leírások nem ritkán túloztak. Hogy is nézett volna ki: „Vezetőnk egy köpcös félszemű szerencsétlen, aki vakmerő, mert nem tudja rendesen felmérni a helyzetet, mondjuk az esze helyén van, de a többi...hmm”.  Meg hát a rómaiaknak is muszáj volt egy kicsit felnagyítani a helyzetet, hiszen az sem lett volna jó, ha bejelentik: „Egy félvak gyáva karthágói rettegésben tartja a dicsőséges Rómát”. Viszont azt elmondhatjuk: tényleg nem mindennapi kinézete lehetett, és bátorságáról nem egyszer tett tanúbizonyságot élete során...

Az első pun háború lejárt, jelképes béke volt Karthágó és Róma közt. Hamilkar hadvezérnek egyik tehetséges fia egyre több figyelmet kapott. Hannibál első nagyobb háborúja a hispániai hadjárat volt, amely során a lovasságot irányította. Ez később óriási hatással volt életére, hiszen azután is a lovasságot preferálta. Kb. 20 éves volt, mikor apja egy ostrom során elhalálozott, s nagyobbik testvére vette át a kormányt, így Karthágó diplomáciai úton megszerezte Hispániát. Ekkor meggyilkolták fivérét, és akkor jött el Hannibál ideje... Az ifjú tehetség inkább a harciasabb utat választotta, és vakmerően megtámadta Saguntumot, ami már római területen volt. Felrúgta az egyességet, ezért Róma hadat üzent neki és országának. Igazából ez nem sikerült volna a mi kis Hanni-banninknak, ha nincs az őt támogató, igen erős és sok hatalommal bíró Barkasz-párt. Apropó Hannibál, valaki tudja honnan jön ez a név? A Hannibál annyit tesz: "Baál jó isten". Baál neve bibliaolvasóknak ismerős lehet, hisz az egyik leghíresebb bálvány-isten. Hannibált is isteni lénynek tartották, innen a név. Visszatérve tetteire, ekkor kezdődött el az az időszak, mikor Hannibál legendás dolgokat csinált. Elsőnek például átkelt az Alpokon. Csak úgy, simán. Persze vitt magával útitársnak kb. 50 000 embert, meg úgy… jó sok elefántot, amiből jópár nem bírta a menetet, így a mogyorótól és az egerektől végső búcsút véve kidőltek. Mostanában két tudós csoport is ugyanazt a szorost nevezte meg mint Hannibál átkelőhelyét, maradványok alapján, szóval már nem rejtély ez sem. Az átkelés nem kis veszteséggel járt, de sikerült, és ő az ÓKORBAN átkelt az Alpokon kb. 50 000 emberrel - ezzel akkora dolgot hajtott végre, hogy ha akkor lett volna New York Times, 5 évig ő lett volna a “Person Of The Year”. Tehát, ott állt, instant jégkásával a kezében, és szemei… szeme előtt terült el az a birodalom, amely ellen az apja mindig küzdött, amelyet már bébi korában megutált, és ahol abban az időben Gallia és Karthágó után a legjobb borokat csinálták… Szóval gondolt egyet és délutáni programnak be x-elte a birodalom elpusztítást. A rómaiakat váratlanul érte a csapás, hiszen minden jel arra mutatott, hogy hadvezérünk  a nemhiába világhírű karthágói hajóhadat kihasználva délről ront az itáliaiaknak, azt pedig lehetetlennek tartották, hogy egy sereg átkeljen az Alpokon. A szenátusnak leesett az álla, és mire sikerült felpeckelniük, Hannibál már ott volt a közelben… Számos alkalommal megverte a római légiókat, és a döntő csatára is hamarosan sor került. Kr.e.216-ban, Cannae-nál. Lássuk az erőviszonyokat:

A rómaiaknak tapasztalt, jól képzett serege van, létszámfölényben. Hannibál serege nemzet-saláta, egyfajta Utáljuk Rómát gang. Egy dolog hiányzott a rómaiaknak: motiváció és egy jó vezér. Ami pont megvolt Hannibáléknak - aki ezt ki is használta, és Cannaenál úgy megverte a rómaiakat, hogy kétezer évvel azután a katonaiskolákban ezt a csatát adják a bekerítés legjobb példájának: annyira szétszedte a pizzapartizán itáliaiakat, hogy mai napig megkönnyezi egy olasz ember a Cannae nevet. Egyszóval Hannibál győzött.

Hannibál már nyugodtan beszambázhatott VOLNA Rómába. Ekkor hangzott el a mára közmondássá vált mondat: "Hannibal ante portas!" Sokan arra következtetnek, hogy ez úgy született, hogy a karthágói kém körülnézett Rómában, de csak annyit tudott meg, hogy ki a portás. Így hát eldadogta tört pun nyelvvel: Hannibál! Anti portás… Tudom, hogy ez a poén kicsit szájbarágós, de mit tudjak tenni… meg kell fűszerezni a történelmet, mert különben nem fogyasztható a mai fiataloknak :( Hannibálra visszatérve: az a  lényeg, hogy a közmondás igazi jelentése "Hannibál a kapuk előtt!" De ekkor történt Hannibál életének legrejtélyesebb eseménye: nem ment Róma felé, hanem elindult déli irányba, hogy ott lázadást szítson. Sokan sok mindent mondanak erről, van, aki szerint a szabadkőművesek manipulálták őt, van, aki úgy véli, kicserélték Hannibált egy UFO-ra, és a crotoniak - mi mást mondanának - azt beszélik, hogy Hannibál félszemével úgy látta, hogy  a csodálatos Croton a birodalom fővárosa. Lehet, hogy csak annyi történt, hogy látta: Róma nagyon forRóma és a katonák életüket adnák for Róma(jó, befejeztem!), és bevehetetlen. Annyit tudunk, hogy hősünk csillaga innentől lefelé áldozott. A rómaiak megtámadják Karthágót, Hannibál hazautazik, zamai csata, elárulják, és ő, mivel nem akar fogoly lenni, mérget vesz be, városát elpusztítják, a legenda szerint sóval is behintik. Minden, amit felépített, rövid idő alatt összeomlik, és nem marad más,  „csak”: 5 Person Of The Year cím, egy „Átkeltem az Alpokon egy 50 000 fős sereggel és elefántokkal az Ókorban” emlékérme, egy csata, amelynek említésére a Róma-rajongók  felkötik magukat, és egy olyan ember emléke, aki méltán volt a rómaiak nagy ellenfele, akit a birodalom vezetői annyira utáltak, hogy Hannibálos WC papírt használtak, egy minden hájjal megkent zseni emléke, aki ott van minden idők legnagyobb hadvezéreinek listáján…

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.