Az Apáczai líceum iskolaújsága

Az internet olyannyira a mindennapjaink részévé vált, hogy észre sem vesszük, mennyire befolyásol minket. A gondolkodásunkat, a véleményünket, azt, hogy hogyan viselkedünk másokkal. Hatalma van felettünk, és ha nem használjuk okosan, könnyen ellenünk fordulhat.

Az internetes zaklatás a legnagyobb és leggyakoribb veszélye az internet felelőtlen használatának, amely inkább a fiatalabb generációt érinti.

Az internetes zaklatás alatt azt értjük, amikor sorozatosan és hosszabb ideig fennálló szándékos sérelemokozás áldozatává válik egy tinédzser az interneten vagy mobilon, lehet ennek célja a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése.

Ez a leírás kissé idegennek és ijesztőnek bizonyulhat, de ha jobban belegondolunk, mindannyian részesültünk már internetes zaklatásban, vagy ismerünk olyat, aki volt ilyen helyzetben. Az internet egy „biztonságos” hely a zaklatók számára, hiszen az anonimitás illúzióját kelti, az illető írhat álprofilról, bárkinek kiadhatja magát. Továbbá ebben a formában sokkal könnyebb bizalmas információkat kicsikarni a másikból, hiszen nem állnak fenn olyan gátlások, korlátok, mint a személyes kommunikáció esetén. A zaklató tehát biztonságban érezheti magát, ha erre kapható féllel van dolga, úgy alakíthatja a beszélgetést, ahogy neki a legmegfelelőbb ahhoz, hogy elérje célját. Az „áldozat” félelemérzetét az is növeli, hogy a zaklatás az otthonában, egy biztonságosnak vélt környezetben történik, így még inkább tehetetlen és sebezhető. Az is növeli a kiszolgáltatottságot az interneten, hogy sosem lehet egy adatot vagy posztot teljesen eltüntetni vagy letörölni, ezért oda kell figyelni, hogy milyen tartalmat osztunk meg saját magunkról vagy másról. A zaklatók gyakran már azelőtt tudnak mindent egy potenciális áldozatról, hogy elkezdenének vele beszélgetni.

Az effajta helyzeteket jobb megelőzni azzal, hogy odafigyelünk az általunk közzétett személyes adatokra, viszont van, hogy már késő. Ilyenkor okosan kell cselekednünk és nem szabad elfelejtenünk, hogy ne adjunk ki magunkról olyan információkat illetve képeket, amelyek ellenünk fordíthatók. Tiltsuk le az illetőt minden lehetséges platformon - habár sajnos ezek az emberek több száz kamu profillal rendelkeznek, ezért nem lehet őket könnyen leállítani. Az a legegyszerűbb, ha nem is válaszolunk az üzeneteikre, így nem tudnak visszaélni azzal, amit mondunk nekik. A fenyegetéseknek pedig nem kell rögtön bedőlni, hisz könnyen lehet, hogy a zaklató csak manipulálás céljából használja azokat. Ha már tényleg annyira elfajult az ügy, hogy egyedül lehetetlen a végére járni, avassuk be a szülőket vagy egy megbízható felnőttet. Fontos, hogy ilyenkor mondjunk el minden részletet a zaklatóról és arról, hogy miket írt, mivel próbált csapdába csalni. Az illető felnőtt valószínűleg  tud segíteni a történtek feldolgozásában, és a legdurvább esetben be tudja vonni a rendőrséget is, így megelőzve, hogy a támadó újabb áldozatokra vadásszon.

Az internetes zaklatás bizony nem játék, mivel egy „valótlan”, digitális térben történik, amely megnöveli a veszélyt és a tehetetlenséget. Az interneten sok minden nem az, aminek látszik. Az ember elveszti az identitását, bárki lehet és bárkinek kiadhatja magát.  Ezért legyünk nagyon elővigyázatosak, megfontoltak, és járjunk mindig nyitott szemmel.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.