Az Apáczai líceum iskolaújsága

Múlt héten, február 20-24 között iskolánkban is sor került az iskola másként hétre. Adorjáni Mária francia- illetve latintanárnő volt a főszervező, ő biztosította számunkra a sok izgalmas tevékenységet, amin részt vehettünk. A választható programok között volt némi eltérés, részben különbözőek voltak a humán és reál osztályoknak (a közgazdasági osztályok nem vettek részt ezeken a programokon, mivel praktikájuk volt, a végzős osztályoknak pedig sajnos egész héten felkészítőik voltak). Minden tevékenység végén aláírást kellett kérni a felügyelő tanártól az osztályfőnökök által kiosztott táblázatba, ezzel tudtuk bizonyítani lelkes részvételünket.

Hétfő

A napot minden osztály az osztályfőnökével való találkozással kezdte, reggel 8 órakor, ami egy picit eltérő a megszokott 7:30-as kezdéstől. Ez a találkozás csak egy fél órát tartott, utána mindenki az előre kiválasztott programon vehetett részt. A programok közé tartozott a Kerekasztal-beszélgetés a környezettudatos hétköznapokról, az Apáczai élete és munkássága csatpatvetélkedő, a Logikai sziporkák vagy a Kerekasztal-beszélgetés Rétyi Zsombor operettszínésszel. Ez utóbbin például szabadon tehettünk fel kérdéseket egy olyan személynek, aki gyakran szerepel a színpadon, ismeri ennek a szakmának a csínját-bínját. Lehetőségünk volt megtudni, milyen érzés a színpdon lévőnek, mikor a közönségben megcsörren egy telefon, vagy épp az, amikor Pista bácsi köhögőrohamot kap. 10 órakor az egész iskola elindult a Magyar Operába, ahol megnéztük az Ali baba és/vagy negyven rabló című művet. Nagyon röviden összefoglalva az élményt: jó és vicces volt, de úgy tűnt, mintha a színészek nem lettek volna eléggé felkészülve.

Kedd

A keddi nap is tele volt érdekes tevékenységekkel. Reggel 8 és 10 között Python programozás, Angol kreatív írásműhely, Beszélgetés Széman Rózsával, Kerekasztal-beszélgetés Incze Bordi Ferenc és Gündisch Zoltán üzletemberekkel, Szent-Mihály-templom - vezetett templomtúra Sárosi Bélával (ami sajnos elmaradt), illetve a kolozsvári zsidóság nyomában - városnézés és múzeumlátogatás közül lehetett választani. Ez utóbbi tevékenység 4 órát tartott, és a keretén belül bemutatták nekünk a kolozsvári zsidók történetét, majd meglátogattunk egy zsinagógát, egy  volt zsinagógát, egy Holokauszt emlékművet és vegül a zsidó temetőt. A 4 órás program alatt, hogy ismereteink meggyökerezzenek, egy (az idegenvezető által kiosztott) feladatlapot töltöttünk ki. 10 és 12 óra között más érdekes tevékenységeken lehetett részt venni: Kreatív írásműhely Balázs Imre Józseffel, Workshop Adorjáni Zsolt klasszika-filológussal, Bálok és légiriadók. Milyen volt apáczais diáknak lenni a II. világháború alatt? -  Vallasek Júlia előadása, Szent-Mihály-templom - vezetett templomtúra Sárosi Bélával, Digitális önvédelem  és még pár más. A digitális önvédelem foglalkozáson a diákok megtanulhatták, hogy mire kell vigyázni az interneten, hogy hogyan lehet felismeni scam emaileket, meg sok más hasznos információt is beszerezhettek. Mindemellett itt is lehetőségük adódott szabadon feltenni kérdéseket. 12 és 14 óra között csak 2 foglalkozás közül lehetett választani: Idegennyelvi csapatvetélkedő a városban vagy múzeumlátogatás. Kivételt képezett a IX.B osztály, akiknek csak 1 programra adódott lehetőségük 10 és 14 óra között: informatikai céglátogatásra.

Szerda

Szerdára végre mindenki megértette, hogyan is működik ez az egész másként hetes cucc, és nagyon várta az aznapi programokat. 8 és 10 óra között 3 program közül lehetett választani: Nutriție pentru Super Eroi, Apáczai TV híradó-beszélgetés a stábbal vagy A helység kalapácsa - az Ampelopsis versszínház előadása. A reggel 8 órai előadás egyeseknek altatóként szolgált, de a diákok örömmel élvezhettek kb. 30 perc szünetet, mivel az előadás és az azt követő beszélgetés hamarabb lejárt. Ezen  a napon is volt egy kivétel, a X.B osztály, akiknek csak 1 tevékenységlehetőségük volt, Arduino-áramkör építés. 10 és 12 között Bábukészítő műhely Andrea Mărculescu színésznővel, Beszélgetés a hírügynökségek munkájáról Gazda Árpáddal, Természetfilmek műhelye vagy Elsősegély-tanfolyam közül lehetett választani. Itt több eltérés is volt az osztályok között. A XI.B informatikai céglátogatáson vett részt (ez 14 óráig tartott), a sportosabb IX-ikes diákok pedig az Asztalitenisz-bajnokság selejtezőn vehettek részt. A XI.A osztálynak lehetősége volt részt venni egy vita-műhelyen Gergely Alpár filozófus vezetésével. 12 és 14 óra között sok érdekes tevékentség volt (mint ahogy már megszoktuk az elmúlt napokról), de aki úgy döntött, hogy menne 18 és 22 óra között az Állatfarm című előadásra (amit majd kerekasztal beszélgetés követett a színészekkel), hazamehetett 12 órakor. Visszatérve a lehetőségekre, ekkor ment végbe a a X-A, X-B illetve XI-A Asztalitenisz-bajnokság selejtezője, a Tojásmentés Molnár Zoltán tanítóval és a CanSat csapattal,  a Filmklub és múzeumlátogatás Xantus Gábor rendező-operatőrrel illetve két kerekasztal-beszélgetés Román Mónika pszichológussal vagy Zágoni Balázs íróval. Én személyesen Zágoni Balázs íróval való kerekasztal-beszélgetést választottam, ahol diáktársaimmal együtt többet megtudhattam egy író életéről, a különböző kiadókról, a mesterség szépségeiről vagy éppen a negatív oldaláról is. Mindenki szabadon tehetett fel kérdéseket bármiről ami érdekelte, az író szívesen válaszolt. Este a színházban az iskola diákságából jópáran részt vettek a kerekasztal-beszélgetésen, ahol szabadon lehetett kérdezni a színészektől a szakmával, az előadással, a próbákkal vagy bármivel kapcsolatosan. Ez későig eltartott, mindenki fáradtan ért haza, de megérte. Belátást nyerhettünk a szakmába, sokaknak segíthtett a pályaválasztás kérdésében is.

Csütörtök

Ez volt az utolsó nap, amelyen a diákok foglalkozásokon vehettek részt. A már jól megszokott órarend szerint, 8 és 10 között folytatódott a szerdán elkezdett Nutriție pentru Super Eroi, egy újabb körben meg lehetett látogatni a Szent-Mihály templomot, ekkor ment végbe az Aranka-selejtező is, illetve a díszteremben tartandó filmkub és beszélgetés Szebeni Zsuzsa történésszel is. A IX.B osztálynak az egyedüli lehetséges program az Aranka-selejtező volt a táblázatban, illetve a XI.B osztálynak is kevesebb lehetősége volt. 10 és 12 óra között újra meg lehetett látogatni a Szent-Mihály templomot, és megkértem Jankó Roland osztálytársam, aki részt vett ezen a tevékenységen, hogy számoljon be arról amit látott.

Mikor belépsz a főbejáraton, és felnézel a mennyezetre, leírhatatlan érzés fog el. A Szent Mihály az egyik legszebb templom, amiben valaha jártam. És így, hogy lehetőségem volt egy olyan személlyel körbejárni az egészet, aki ismeri, és rengeteget tud a történetéről is,  felejthetetlen élménnyé vált. Rengeteg érdekességet mesélt arról, hogy milyen nehézségekkel járt a templom renoválása és arról is, hogy nem olcsó egy ilyen templomot, mint a Szent Mihály felújítani. Miután körbevezettek minket a templomban, lehetőségünk volt arra is, hogy egy olyan helyre jussunk el ahová csak a karbantartók mehetnek. Ez pedig a padlástér volt. Itt láthattuk, hogyan akadályozták meg a templom falainak összedőlését. Majd, amint itt is végeztünk,  felmentünk a toronyba a harangokhoz. Ezután kicsit körbenéztünk, és végül sok lépcső után kiértünk a friss levegőre.

Eközben, az iskolában az A08-as teremben Szenkovics Dezső beszélt nekünk az orosz-ukrán háborúról. Ezen a napon is volt olyan osztály, akinek külön programja volt, a XI.B osztály, akik 10 és 14 között robotika foglakozásokon vettek részt a Műszaki Egyetemen, a X.B,  akik informatikai céglátogatáson vettek részt és a IX.B osztály is kivételt képez, ők megnézték a Várótrem Projekt Alkésztisz című előadását este, majd akik szerettek vola, részt vettek az ezt követő feldolgozó beszélgetésen is. 12 és 14 óra között a IX.A, a X.A és páran a XI.A-ból is Szabadi Ildikó tanárnő felügyelete alatt karaoke-showt csináltak.

Péntek

Pénteken csak a X.B-nek és a XI.A-nak, illetve a végzősöknek és a C osztályoknak voltak iskolához fűződő tevékenységeik. A IX.A és IX.B osztályok pénteken és szombaton kiránduláson voltak. A XI.B is élvezhette a majdnem tavaszi időt, ők egy egynapos kirándulásra mentek, a X.A pedig elment a belvárosba kávézni az osztályfőnök kíséretében.

Rövid összefoglaló

Nagyon élveztük a programokat, sokan megjegyezték, néha már-már túl sok lett volna a lehetőség, alig tudtak választani. Ezúttal köszönjük nagyon szépen  a szervezőknek és a meghívottaknak ezt a csodálatos hetet az Apáczaiban!

Az Ampelopsis verszínház tagjai az előadás előtt
IX-B osztály a céglátogatáson
XI-B osztály a céglátogatáson
An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.