Az Apáczai líceum iskolaújsága

„Vajon milyen lehet az órákon kívül?” Bizonyára benned is sokszor felmerült a kérdés a tanáraid kapcsán, különösen mióta online tanulunk, és a szokásosnál is kevesebb lehetőség van a tanár-diák kapcsolatok építésére. Erre a kérdésre igyekeztünk választ találni ebben az interjúban, ahol Adorjáni Mária, Drăgoi Monica, Fehér Judit és Vörös Alpár olyan, mostanában aktuális témákról mesélnek, mint az online tanítás nehézségei vagy a covid oltásos élményeik, de a legemlékezetesebb zoomos élményeikre és diákkorukban elkövetett áprilisi tréfáikra is fény derül, sőt még filmajánlót is kapunk tőlük.

Online oktatás

Mi okozta/okozza a legnagyobb nehézséget az online tanításban?

AM: A közvetlen interakció hiánya. Eddig a verbális kommunikációnkat kiegészítette, értelmezhetővé és hitelessé tette mindaz, amit a hanglejtésünk, az arckifejezésünk, a gesztusaink, a testtartásunk fejezett ki, az a mód, ahogyan fizikailag jelen voltunk mellettetek. Most azonban egyedül a szavakra kell hagyatkoznunk, és engem minden nap kihívás elé állít az, hogy teljesen egyértelművé tegyem azt, hogy milyen szándékkal mondom azt, amit mondok. A szemtől szembeni jelenlét hiányában a szavak közé könnyen becsúszhat a félreértés, még akkor is, ha nagyon világosan fogalmaz és nagyon asszertíven igyekszik kommunikálni az ember, bekapcsolja a kameráját és aktiválja a mikrofonját.

DM:Nu le voi numi ,,dificultăți”, ci provocări. Cea dintâi ,,provocare” a venit în clipa în care, pentru prima dată, am intrat în sistem online. Nu exista un precedent și, deși la școală folosesc în procesul didactic mijloace audio-video sau informatice, nu m-am mai confruntat cu o asemenea situație. Am trăit sentimente pe care le-am avut numai în urmă cu mai bine de 20 de ani, când eram debutantă. Da, am redevenit debutantă. Am fost scoasă din zona sigură pe care mi-au dat-o anii de experiență didactică și a trebuit să învăț un alt ,,alfabet” al predării-învățării-evaluării. Sunt convinsă că noile metode didactice și diversele mijloace sau  instrumente de lucru vor rămâne în recuzita mea de profesor și după încheierea acestei perioade.

FJ: Számomra a legnagyobb nehézség, több mint egy év után is, a diákok hiánya volt, az azonnali visszajelzés az osztály részéről. A képernyőn nem látok minden diákot, osztott képernyőn 3-4 tanuló tevékenysége követhető.

VA:Az online oktatásban egy évvel ezelőtt elsősorban a technikai feltételek és a technikai tudás megszerzése jelentett kihívást. Manapság azonban inkább az jelent nehézséget, hogy nagyon nehéz odafigyelni mindenkire az osztályból, illetve fenntartani a motivációt az izoláltan tanuló diákokban.

Annak ellenére, hogy nem volt egy könnyű időszak, ki tudna emelni egy nagyon jó élményt az online órákról? Egy kellemes meglepetést, egy aranyos/vicces/emberi pillanatot, amit az online-nak köszönhet?

AM: Ó, nagyon sok kellemes meglepetés ér szinte naponta, és rengeteg nagyon aranyos helyzet adódott az elmúlt egy évben. Egyértelműen sokkal többet szórakozom az online-teremtette helyzetekben, mint amennyit bosszankodom. Nagyon vicces volt például – ezt ti magatok is velem együtt éltétek át, Hanna és Krisztina,  hiszen közös óránkon történt - , amikor egy olyan órán, amelyen épp inspekcióm volt, kiderült, hogy a videó, amelyre a feladatokat építttem, 18 éven aluliak számára tiltott. Nem tudom, hogy az órára készülve ez nekem hogy kerülte el a figyelmemet... mindenesetre miután ti a kis zoom-roomjaitokban sikertelenül próbáltátok beindítani az inkriminált videót, nagyon kedvesen szóltatok nekem, ti is nevettetek, én is és szerencsére az órán jelen levő felettesem is. Végül együtt néztük meg, megosztott képernyővel – és az incidens miatt megduplázott kíváncsisággal - a videót: szerintem én nálatok jóval izgatottabban vártam, hogy kiderüljön, ugyan mi van abban a videóban, amit 18 éven aluliak nem láthatnak, és ami nekem teljesen elkerülte a figyelmemet. A videó a női fürdőruha történetét foglalta össze a kezdetektől napjainkinkig. A tiltott tartalom – dobpergés – két meztelen női mell volt, a monokini illusztrációjaként. Szenzációs volt, hogy az óra összes résztvevője: ti is, a felettesem is, milyen humorral kezeltétek a helyzetet és mennyire jót nevettünk rajta.

DM: O altă ,,provocare” are legătură cu formarea și menținerea relațiilor profesor-elev. A fi profesor nu înseamnă doar să transmiți informații, să formezi competențe elevilor, să evaluezi. Crearea unei relații de parteneriat între elev și profesor în vederea atingerii unui scop educațional comun este esențială pentru reușita școlară și este mult mai greu de realizat în sistemul școlii online. Prima reacție a unor elevi încântați de noutatea situației a fost închiderea camerei și a microfonului fapt ce a retezat brutal orice posibilitate de a comunica firesc. Provocarea a constat în găsirea modalităților de a restabili normalitatea: comunicarea nu doar prin limbaj, ci și prin mimică și gestică. Tocmai de acest lucru ține surpriza plăcută: majoritatea camerelor sunt deschise și putem recrea, într-o oarecare măsură, atmosfera de la clasă când, în timpul orelor, un zâmbet, o sprânceană ridicată a uimire transmit sentimente și stări sufletești și astfel ne păstrăm umanitatea.

FJ:Egyik órámon valakinél bekapcsolva maradt a mikrofon. Egy tanuló épp kérdésre válaszol, miközben valaki megszólal: „szeretlek........ (egy név)”. A képernyőn megjelenik a hang tulajdonosa is, egy 2 év körüli kislány, aki felkérezkedik testvére ölébe és figyelmesen követi az órát. A szerelmi vallomás után nehéz volt folytatni az órát, de kicsit feldobta a hangulatot.

VA:Jó élmény volt látnom, ahogy idősebb kollégák sok esetben nagyon lelkesen láttak neki az online applikációk alkalmazásának és igyekeztek maximálisan kiaknázni azt a temérdek lehetőséget, amely online elérhető. Még tavaly májusban egy tizenegyedikes órán egyik diáklány mikrofonja be volt kapcsolva és behallatszott, ahogy a nagytata segítséget kér valamilyen házi teendőben. Az unoka többszöri válaszával, nehezen tudta meggyőzni a nagytatát, hogy most nem tud segíteni, mert fizika órája van.

Hosszú tavaszi vakáció

Mi volt az első reakciója, mikor megtudta, hogy meghosszabbították a tavaszi vakációt?

AM: Mi lesz az Iskola Másként héttel?

DM: De câteva luni am învățat cu adevărat și experimentat sensul cuvântului ,,incertitudine” și senzația celui care se află pe nisipuri mișcătoare. Procesul de educație presupune un parcurs previzibil care dă sentimentul de stabilitate sau de siguranță. Elevi, profesori și părinți știm cu toții ce rol avem de îndeplinit. De această dată, voi vorbi din perspectiva profesorului care își planifică materia, își stabilește niște ținte spre care, în mod sistematic și organizat, îi conduce pe elevi. Tocmai această claritate a pașilor pe care îi avem de parcurs a dispărut. Materia este replanificată, ținta rămâne aceeași, dar drumul spre ea este într-o continuă transformare. Aceasta a fost prima reacție pe care am avut-o când am aflat de modificările din structura anului școlar. Cum îmi replanific materia? Cum voi reuși să formez elevilor competențele prevăzute de programe? Cum să reorganizez totul în așa fel încât să păstrez eficiența actului educațional? Foarte multe întrebări, iar răspunsurile se vor reflecta în rezultatele elevilor.

FJ: Első reakcióm: Nem kell zoomot indítani!

VA: Eddigi tanári pályámon hozzászoktam, hogy gyakoriak a változások a tanügyben, amelyek persze az elmúlt egy évben még gyakoribbá váltak. Így főleg ebben az egy évben megtanultam én is, hogy terveink rövidtávon legyenek, és fogadjam el a szükséges változásokat. Egy nagyfokú alkalmazkodókészséget igényel ez a járványhelyzet, de szerencsére természetemből adódóan ez nekem nem jelent gondot. Úgy gondolom, hogy indokolt volt ez a döntés, amely sok 9-11-es diáknál valószínűleg felveti a kérdés, hogy de miért nem mehet tovább online-ban, de az elemiseknek és a felsőtagozatosoknak már nem vállalható ez a nagyon hosszú ideje tartó elszigeteltség és online oktatás. Ugyanakkor nagyon sok licis diákot is megvisel, vagy akár szociálisan hátrányos helyzetét mélyíti el.

Vannak már vakációs tervei? Ha igen, mik azok?

AM: Minél többet lenni kint és nézni a tavaszt. Sok szépirodalmat olvasni. Sokat aludni. Minél többet lenni a szeretteimmel.

DM: Eu nu o simt ca pe o vacanță această perioadă. Vacanța este asociată relaxării, iar eu nu mă simt relaxată, ci responsabilă față de elevi. Deși este prea mult spus ,,planuri de vacanță”, am intenția să găsesc timp pentru citit și pentru plimbările în natură.

VA: Mivel 12. osztályt is tanítok és érettségiző diákjaim is vannak, nem jelent számomra igazi vakációt, de egyértelműen több szabadidővel jár. Ezt elsősorban a testmozgásra fordítom, hiszen az elmúlt 2-3 hónapban kevesebb időm volt szaladni, amit próbálok rendszeresen beiktatni a heti programomba, illetve tájfutó edzésekre, versenyekre járok. Másrészt sztánai házunknál kezdjük el a tavaszi ültetést, a gyümölcsfák megtakarítását, a háznak a belső festése és egyéb munkálatoknak az irányítása, elvégzése kap nagyobb hangsúlyt.

Április 1.

Van kedvenc áprilisi tréfája, aminek pályafutása során az „áldozata” lett?

AM: Engem mindig a legnagyobb ámulattal tölt el, hogy a diákok mennyire kedvesek, empatikusak és jóindulatúak, és mennyire nem akarnak kellemetlen helyzetbe hozni, sem a hétköznapokon, sem április elsején, amikor aztán az alkalom igazán adott lenne erre. Soha nem csöppentem még olyan tréfába április elsején, amelyben áldozatnak éreztem volna magam.

DM:Am sperat că este o păcăleală de 1 aprilie această vacanță prelungită! Oricum, nu este păcăleala mea preferată. Îmi amintesc totuși de o astfel de zi din anii trecuți: elevii au adus la școală pături și coșuri cu o mulțime de gustări. Au îndepărtat băncile și s-au așezat pe jos, pe pături, ca la o masă la iarbă verde. Nu voi uita privirile lor amuzate în timp ce îmi așteptau reacția! A fost o minunată oră de română la o iarbă verde imaginară!

FJ: Régebb történt, amikor még volt iskolai szolgálatot teljesítő diák. Óra közben bejött a szolgálatos diák, közli, hogy gyorsan menjek az osztályomba, nagy a baj: XY – nak eltűnt a táskája, benne pénz, iratok. Félbeszakítom az órát, átmegyek az osztályomhoz. Ott is félbeszakítom az órát, kérdem, hogy mikor történhetett, mi volt a táskában stb. Az osztályom csak mosolyog, kolléganő is, majd megkérdi, hogy tudom milyen nap van...

VA: Több, mint 10 évvel ezelőtt egy kedves osztályom, akikkel együtt ballagtam el osztálynevelőként, azzal várt, hogy az ajtót belülről leragasztották annyira sűrűn, hogy alig lehetett belátni az ajtó kinyitása után.

Mi a helyzet a diákkori áprilisi tréfákkal? Azok közül fel tudna idézni egy kedvencet?

AM: Miránk egyáltalán nem volt jellemző sem a kedvesség, sem az empátia, sem a jóindulat, és egészen durva április elsejékre tudok visszaemlékezni. Egy alkalommal többperces viadal után kellett szétválasztanunk egy osztálytársamat és a tanárnőnket, akik a tréfának szánt rajtaütés során (az osztálytársam egy rejtekhelyről ráugrott a gyanútlanul belépő tanárnőre és elkezdett egy sprayt permetezni rá) szó szerint verekedni kezdtek egymással. Kínos és néhány pillanatig egészen ijesztő látvány volt.

FJ:Kisebb nagyobb tréfákkal próbálkoztunk. Szerintem minden diák várja az április 1-t. Volt ami bevált, volt ami nem. Egy kedvenc?.... Rögtönzést írtunk történelemből. Tudtunk róla, mert a párhuzamos osztály is írt. Mindenki XV. Lajos névvel adta be a rögtönzést. Kivételesen mindenki 10-est kapott, de mivel XV. Lajos nem volt a naplóban, nem lehetett bírni a jegyeket.

VA:Kedves matematikatanárnőnkkel, osztálynevelőnkkel történt, hogy egy alkalommal egyik osztálytársunkat a tábla melletti szekrénybe zártuk abban a reményben, hogy majd az oszi meglepődik, és kinyitja az ajtót. Enikő néni észre is vette, meghallotta a mocorgást, de vette a lapot, és inkább nem nézte meg, hogy ki lapul a szekrényben. Számbavette a hiányzókat, beírta a szekrényben ülő tásunkat is, és az órát megtartotta, mintha mi sem történt volna, osztálytásunk pedig végig kukksolt a szekrényben.

Oscar

Van olyan film, aminek nagyon szurkol az idei Oscaron? Esetleg olyan, ami nincs a jelöltek között, pedig ön szerint nagyon megérdemelné?

AM: Jaj, én nemigen követem az Oscar-jelöléseket és egyáltalán nem vagyok tájékozott e téren. Thomas Vinterberg Druk-jának (Another Round) azonban szívből drukkolok.

FJ: Az idén nem követtem a jelöléseket. Általában a könyveket részesítem előnyben.

VA: Sajnos nem ismerem az idei filmeket.

Melyik az a film, ami ön számára nagyon meghatározó volt, és ajánlaná a diákoknak?

AM: Számomra diákként nem annyira egy adott film volt meghatározó, hanem az az átütő élmény, amit a filmnézés és főleg: amit a filmekről való beszélgetés jelent. Nem tudok egy filmet kiemelni. Inkább azt mondanám: nézzetek sok-sok filmet és beszélgessetek sokat filmekről, arról, hogy miért tetszett vagy miért nem tetszett.

DM: Sunt o foarte mare amatoare de filme și, evident, multe m-au făcut să tresar, să le port în gând sau să mă emoționez. Totuși, la întrebarea referitoare la filmul favorit, am mereu același răspuns: ,,Mândrie și prejudecată”. La baza filmului este cartea autoarei Jane Austen, iar filmul surprinde perfect atmosfera acelor vremuri și interpretarea actorilor oglindește viziunea autoarei asupra oamenilor și a relațiilor dintre aceștia. Mereu mă întorc la film, la carte. Poate pentru că încă mai cred cu tărie că unele lucruri nu se schimbă, indiferent de vremuri sau epocă. Superficialitatea, interesele materiale, orgoliul și prejudecățile, aceste deșertăciuni vor intra mereu în contrast cu profunzimea sentimentelor adevărate, cu demnitatea și loialitatea. Lumea ficțională este atât de bine creată, încât cititorul are tendința să o pună în paralel cu cea reală și să-i caute aici echivalentul. Personajele reprezintă modele umane, unele devenind idealuri sau tipare în care cititorii vor să-i potrivească pe cei întâlniți în viața reală.

VA: Az egyik ilyen meghatározó film a Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cukoo’s Nest), amely a kiváló színészi játékával is, de főleg a megrázó pszichológiai hátterével és mondanivalójával hatott rám. Az Esőember (Rain Man) Dustin Hoffman remek főszereplésével ismertette meg a világgal az autisták sajátos, rendkívüli világát, segít megérteni a fogyatékkal élők életét, vívódásait. Illetve tinédzserek számára izgalmas film a Holt költők társasága (Dead Poets Society), hiszen egy konzervatív szemléletű iskolában egyetlen tanárnak hatalmas hatása lehet a diákközöségre, aki megtanítja diákjait, hogy önállóan hozzanak döntéseket, gondolkodjanak az általuk nyitott szemmel megfigyelt világról, társadalomról.

Oltás

Kapott már oltást covid19 ellen? Ha igen, milyen élmény volt? Tudna adni egy pár jó tanácsot azoknak a diákoknak, akik most készülnek oltásra?

AM: Egy napfényes tornacsarnokban kaptam meg az első oltás március legelején, talán ezért is gondolok rá vissza nagyon jó érzésekkel. Végül is ez az oltás is egyféle tavasz, hiszen lehetővé teszi, hogy lassacskán mindannyian előbújjunk az egyéves hibernálásból. A tanácsadástól határozottan tartózkodom, már sok oltás-tízparancsolat közlekedik az interneten, némelyik egészen szórakoztató, főleg az ilyeneket ajánlom. Például: https://7lucruri.ro/7-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-inainte-sa-mergi-la-vaccinare/?fbclid=IwAR2PET7eMHXDlFSHbNlP_InwdlVluT8uOC_MHYUKuTi5pL_rWDmpt1gf8Zw

DM: Am făcut vaccinul împotriva Covid 19 deoarece am considerat că este o modalitate de protejare a mea și a celor pe care îi întâlnesc în viața de zi cu zi. Experiența, în sine, nu a avut nimic deosebit. În ceea ce privește sfatul pe care l-aș putea da, sunt convisă că fiecare elev va lua decizia cea mai bună pentru el, în funcție de vârsta sau starea lui de sănătate.

FJ:Februárban kaptam meg az oltást. Semmi különös élményről nem tudok beszámolni, mindkét alkalommal kb. 30 perc alatt végeztem, különösebb mellékhatást nem tapasztaltam. Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mint oltás előtt. Mivel a vírus ellen nincs más védekezési lehetőség, csak az oltás, mindenkinek csak ajánlani tudom. Minél több ember van beoltva, annál kisebb a vírus terjedési lehetősége.

A gyermekkorban kapott oltásokkal több olyan fertőző betegséget szorítottak vissza, amelyeknek súlyos következményei, szövődményei lennének. A koronavírus elleni oltás hatása sem különbözik ezektől az oltásoktól, csupán az előállítási technológia változik.

VA: Igen, megkaptam mindkét oltást. Mivel az oltási platformon nekem kellett létrehozni az intézményi felhasználót, majd bevezetni a tanárok adatait és több, mint felét programáltam is konkrét időpontra, ezért elsőként saját adataimmal próbáltam ki, hogy hogyan működik a platform. Fontosnak tartom, hogy mi, akik napi szinten sokat vagyunk kapcsolatban fiatalokkal be legyünk oltva, elsősorban saját érdekünkben, de családtagjaink és osztályközösségeink érdekében is. Örvendek, hogy ezt gyakorlatilag mindenki átérezte nemcsak a tanítók és tanárok közül, hanem az iskola kisegítő személyzete is. Így már több, mint 90%-os átoltottságról beszélhetünk iskolánkban.

Csak az emlékeztető oltás után éreztem komolyabb tüneteket: fáradékonyság, láz. Ezek azonban eltörpülnek egy esedleges megfertőzödés esetében fellépő akár hosszú távú hatásoktól. Magamon kívül még 2 idősebb személyt vittem el oltakozni, így már 6 tapasztalattal is rendelkezem. Mindannyiszor kellemesen lepett meg a személyzet odafigyelő, nagyon emberi hozzáállása és a rendkívül operatív szervezés.

Az oltásra készülő diákoknak csak gratulálnék a meghozott döntéshez, hiszen valószínűleg nincs szükségük már további tanácsra.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.