Az Apáczai líceum iskolaújsága

Az 2018-2019-es tanévben is megrendezésre kerül az "Örökségünk Őrei - fogadj örökbe egy műemléket" mozgalom, ahova iskolánkból már harmadszorra indulnak diákok.

A versenybe különböző iskolákból jelentkezhetnek 14 fős csapatok, akiknek a feladata az, hogy örökbe fogadjanak egy számukra értékes épületet, műemléket, amelyet meg kell ismertessenek az érdeklődőkkel. Ezt a saját ötleteik szerint bárhogy megoldhatják: események rendezésével, cikkek, videók által, amelyeket egy Facebook oldalon kell dokumentáljanak.

Iskolánkból annyi érdeklődő volt, hogy egyelőre két csapatra oszlódtunk, egyik csapat a Mária-oszlopot, a másik a Vármegyeházát fogadta örökbe. Mivel a kettő közül csak az egyik képviselheti az Apáczait a Kolozsvári Magyar Színházban megrendezett városi döntőn (amelyre külön rövid színdarabbal is készülni kell, mely hitelesen, mégis szórakoztatóan mutatja be a műemlék történelmét), a közeljövőben az addigi tevékenységeik alapján a tanári kar dönti el, melyik csapat érdemes erre a feladatra.

Csapatunk célja a Mária-oszlop megismertetése, amely elsőre  ismeretlennek tűnhet az olvasó számára. A műemléket Kornis Antal főkormányszéki tanácsos és felesége, Petki Anna állíttatta 1744-ben, a már 6 éve tartó pestisjárvány elmúltakor. Mária-oszlopok több helyen találhatóak a világon, amelyek nagyrészét a pestistől való védelem céljából készítették, akárcsak a kolozsvári, eredetileg a Piarista templom előtti téren álló (ha úgy ismerősebb, az Insomniával szemben) szobor. Az említett emlékmű 1961 óta a Szent Péteri templom kertjében áll, viszont a közeljövőben áthelyezésre kerül eredeti helyére. Addig még számos munkálat vár a szoborra, ugyanis az utóbbi időben eléggé megrongálódott, bizonyos darabjai is hiányoznak. Munkásságunk során reméljük, sikerül megismertetni a Mária-oszlop történetét a kolozsvári lakossággal, hogy eredeti helyére való visszakerülése után úgy nézhessenek rá, mint egy ismert alkotásra, amelyről már tudnak egyet s mást.

Ha kíváncsiak vagytok a csapatok tevékenységeire, ajánljuk, hogy tekintsétek meg a facebook oldalaikat és áldjatok meg egy lájkkal!😀

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.