Téli csizma az ünnepi asztalon

Megjött a tél. Csak úgy, kopogás nélkül. Berúgta az ajtót, besétált, leült az ünnepi asztalhoz, feltette havas-jégcsapos-latyakos csizmáját az asztalra, nagy hangon kért egy málnaszörpöt, és közölte: Nesztek, globális felmelegedés!

Az utcák, járdák, háztetők mind fehérbe borultak. A fehér nem túl kreatív szín, de a hipszterek döglenek az ilyen leegyszerűsített stílusért. A hirtelen érkezezett hónak mindenki nagyon örül, hiszen tessék, itt a bizonyíték: a tél bejött, issza a málnaszörpöt az ünnepi asztalnál, csizmájáról csöpög a lé a fenyőágas-gömbös mintás abroszra. És ha már itt van, akkor lehet szánkózni, sízni, hógolyózni, szóval olyasmiket csinálni, amikről az ember más évszakokban álmodni se merne.

Persze, ez mind szép és jó, de mint mindennek, a téliességnek is kell legyen árnyoldala, nem? Ez egy cikk, szóval kötelességemnek tartom felvillantani a tél sötét oldalát is. A járdák balesetveszélyessé váltak, mert az utcatakarítást egyes helyeken mellőzik, és így lesz néha a sétából elcsúszás, majd esés, majd kórház, majd temető, majd... tovább nem is részletezném, mert ezt a cikket nagyrészt gyerekek fogják elolvasni. Akit nagyon érdekel a folytatás, üsse be a Gugliba, hogy az emberi test lebomlása, és máris értesülhet a biológiai részletek felől.

Aki óvatos, és az ereszek alatt oson tova, az sem érezheti magát teljes biztonságban. A háztetőkről lezúduló hó és jégcsapok az osonó életét végzetesen megrövidíthetik. Szerencse, hogy néha kijönnek a tűzoltók és lapáttal leverik a háztetőkről a tél hó- és jégbombáit. Máshol maga a polgár tisztogatja az utcákat, ha már a hatóságok eltűntek a környékről, mint a tél elől Afrikába repülő vándormadarak. Jómagam is részt vettem efféle munkálatokban, és mindenkinek melegen ajánlom, amennyire a hótakarítást melegen ajánlani lehet. Az embert hólapátolás után elönti a jól végzett munka öröme, na meg verítéke.

A lényeg, hogy vigyázzunk egymásra és környezetünkre, és ha ez mind megvan, élvezzük a telet, amíg csak lehet. Mert ha mégis a globális felmelegedés hívei győznek, akkor nincs sok telünk hátra.