Az Apáczai líceum iskolaújsága

A városi élet szürke hétköznapjaiból néha jó kiszakadni, de sajnos nincs mindig lehetőségünk elhagyni a várost, mikor ki szeretnénk menni a természetbe. Na ezért is jó város Kolozsvár: a jobbnál jobb kávézók meg szórakozóhelyek mellett még elég gyakran találkozhatunk parkokkal meg zöldövezetekkel.

Ez nagyon kézenfekvő, mert amikor fáradtan kijövünk jó esetben nyolc hosszú óra után az iskolából, egyetemről vagy munkahelyről és ha még világos van odakint, akkor nagyon jól esik a haverokkal közösen elszívni egy szál friss levegőt egy korsó jókedv társaságában a természet lágy ölében. Persze ha több időnk van, akkor egy-egy nagyobb kirándulásra is elmehetünk Kolozsvár környékére, akár biciklivel is, de ez a cikk inkább arról szól, hogy Kolozsváron belül hol mehetünk ki a természetbe és ez a természet ne néhány négyzetméter legyen.

A Sétatéren még egy-két függőágyat is fel lehet kötni vagy beledőlni egy pár babzsákba a haverokkal közösen, és szerintem ez nagyon kikapcsoló és minőségi szórakozási mód. Ha szerencsénk van, meg jól időzítünk, akkor még háttérzenét is kapunk a relaxációnkhoz, mert kedvenc énekesünk koncertjét is meghallgathatjuk, vagy akár még találkozhatunk is vele, ugyanis Kolozsváron rengeteg fesztivál helyszíne a park, mint például a Jazz in the Park vagy a Kolozsvári Magyar Napok, igaz, hogy egyik sem teljesen parkokban zajlik, hanem az egész belvárosban, de nagyrészük azért mégis a természetben található.

Persze mint mindennek, még a parkoknak is van hátulütője: először is ilyen helyeken gyanútlanul sétálgatva elég gyakran léphetünk kutyák által termelt biocsapdákba. Másodszor meg éjszaka nem éri meg a parkokban tartózkodni, mert elég sok alkoholista és hajléktalan (vagy egyszerre mindkettő) rejtőzik meg a fák vagy bokrok tövében. De ez azért túl kevés negatívum ahhoz, hogy ne mozduljunk ki.

Érdemes még megemlíteni az utak mellett elültetett fákat, amelyek amellett, hogy a parkokkal együtt nagyot dobnak a város utcáinak hangulatán, meg télen gyönyörűen ki vannak világítva, még valamennyire tisztítják is a levegőt, ami lássuk be, hogy elég jót tesz Kolozsvárnak, ahol sajnos egyre rosszabb a levegő minősége.

Végezetül, akik nyaralni jönnek Kolozsvárra, azoknak ajánlom, hogy a sok-sok látványosság meg bevásárlóközpont mellett még látogassák meg a Sétateret vagy a Fellegvárat, ahonnan még a kilátás is fenomenális, bár szerintem kevés olyan ember olvassa ezt a "világmegváltó" cikket, aki nem Kolozsváron lakik és nyaralni jönne ide, viszont a helyieknek ajánlom, hogy heti egyszer legalább menjenek el parkba, mert nagyon sokat tud segíteni a közérzetükön.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.