Az Apáczai líceum iskolaújsága

"Vajon milyen lehet egy ügyvéd szakmája?". Lehet, hogy benned is felmerült ez a kérdés, főleg amióta az ügyvédnő iskolánkban járt. Megpróbáltunk kérdéseitekre választ szerezni, és hasznos információkat, melyek segíthetnek a pályaválasztásban is.

Először megkértük az ügyvédnőt, hogy mutatkozzon be, mondjon egy pár dolgot magáról.

"A nevem Ielciu Doina Alexandrina. Két lány anyukája vagyok, Patriciának és Anastasiának, és férjemmel, Mihai-jal együtt Kolozsváron élünk. Jelenleg közjegyző vagyok, 8 évnyi tapasztalattal. A jogi egyetem befejezésekor felvételi vizsgát tettem le a Szilágy megyei ügyvédi kamarába, ahol ügyvédként dolgoztam 9 éven keresztül együtt‌‌ a férjemmel, aki jelenleg is ügyvéd."

‌             ‌

  1. Mennyire volt nehéz ügyvéddé válni (vizsgák, egyetem, munkalehetőség)?

"A vizsga letétele és sikere nagy mértékben függ az ambíciótól, motiváciotól, de természetesen rengeteg munkától is. Az egyetemre való bejutás nagyon fontos‌‌ és nagy lépés volt életemben, rengeteg tanulást, készülést igényelt. A plusz történelem és román nyelv és irodalom órákat már XI. osztályban elkezdtem Kolozsváron, apum hordozott engem hetente Zilahról, hogy találkozhassak az egyetemi professzorokkal. A nagy erőfeszítés viszont megérte, és felkészített az életre. A vizsga különbözött attól, amit ma kérnek. A vizsgám sikerült, a "Dimitrie Cantemir" egyetemről 2003-ban ballagtam el. Egy évvel később, 2004-ben tettem le az ügyvédi kamarába való bejutáshoz szükséges vizsgát. Két év praktika után egy ügyvédnél és egy év praktika után Bukarestben az Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Acovaţilor-nál, 2006-ban véglegesen ügyvéd lettem. A munkahelyemet édesapámnak köszönhetem, aki segített az ügyvédjelölti posztom megszerzésében, de a felkészülés és a nehéz munka kizárólag tőlem függtek."

‌             ‌

2. Ha újra választhatna, most is a jogot választaná?

"Egy percig sem bántam meg, hogy a jogot választottam. Ez volt a vágyam kicsi korom óta, de 9 év ügyvédkedés után úgy döntöttem, hogy közjegyzőként folytatom, hogy többb időt tudjak szánni a családomra, a gyerekeimre."

‌             ‌

3. Véleménye szerint humánról vagy reálról könnyebb jogra menni?

"Én 3 évet töltöttem reálon és 1-et humánon, szóval meg vagyok győződve, hogy egy felelősségteljes és szorgos diák szaktól függetlenül sikeres lehet."

‌             ‌

4. Biztatná a diákokat, hogy a joggal próbálkozzanak? Ha igen, miért?

"Én a diákokat arra biztatom, hogy ők maguk válasszák meg útjukat az életben. Szabadon, de felelősségtudattal. A jog egy nehéz választás, de sok morális és anyagi jutalommal jár. Egy nehéz, de szép egyetem, ugyanakkor építő is, segít, hogy egy gyönyörű szakmát válassz."

‌             ‌

5. Mennyire nehéz a mesterség pszichikai szempontból?

"A pszichikum egy ügyvédnek nagyon fontos lehet, mivel a stressz és a szellemi fáradtság nagyon magas. Az estek, az érintettek, a bírók, az ügyvédkollegák‌‌ és a jogi ellenfelek mind olyan részei a mesterségnek, amik különféle kihívásokat és stresszt okozhatnak."

‌             ‌

6. Melyik volt a legérdekesebb ügy pályája során?

"A legérdekesebb, legnagyobb kihívást jelentő és legnehezebb ügy egy tömbház felrobbanása volt, mely az utcára kényszerített 18 családot. A férjemmel együtt képviseltük a 18 családot egy‌‌ doszárral, mely 4 évet tartott, a házak visszaszerzése miatt (egyenként) miután a tömbházat újraépítette az E-ON, a robbanásért felelős cég. Végül ‌‌a családok kártérítést kaptak, figyelembe véve a lakásokban lévő értékeket is a robbanás idején, az erkölcsi károkat és a lelki szenvedéseket is. Nehéz volt, és nagy lelki megterhelést jelentett, de az eredmény nagy jutalom volt."

‌             ‌

7. Ha tehetné, melyik törvényt változtatná meg?

"Nehéz megmondani. Minden törvénynek vannak negatívumai, de pozitívumai is. Attól függ, melyik oldalán vagy a "falnak". Egy ügyvéd mestersége az, hogy a törvényeket a kliense érdekében értelmezze."

‌             ‌

8. Véleménye szerint a büntetőjog vagy a polgári jog érdekesebb?

"A  büntetőjog érdekesebb véleményem szerint, de a polgári jog is sok izgalmas kihívást rejthet."

‌             ‌

9. Biztonságban érzi magát annak tudatában, hogy lehetnek ellenségei?

"Nem hiszem, hogy vannak ellenségeim, mert mindig megpróbáltam kizárólag a szakmai részre korlátozni magam, a törvényekkel és ezek következményeivel való harcra."

‌             ‌

10. Nagyjából mennyi időbe telik egy ügy előkészítése?

"Egy ügy előkészítése, pontosabban a doszároké rengeteg időt és koncentrációt igényel. A kliensekkel való találkozás, az információk begyűjtése és utána a‌‌ bíróságon benyújtandó dokumentumok összeszedése eltarthat napoktól hetekig. A doszár megszerzése és a tárgyalás kezdete után minden próbaidőszak 2-3 napot tart."

‌             ‌

11. Mennyi időt vesz igénybe egy "egyszerűbb" ügy?

"Azok az ügyek is, amik az elején egyszerűnek tűnnek, minimum 2-3 munkanap előkészítést igényelnek, de a dolgok bármikor bonyolulttá válhatnak."

‌             ‌

12. Havonta nagyjából hány ügye van?

"Az ügyek száma nem függ semmitől. Vannak hónapok több üggyel, vannak hónapok kevesebbel. Volt olyan időszak, mikor egy gyűlés alatt 65O bírósági ügyem volt."

‌             ‌

13. Miért van szükség ilyen sok időre, amíg elítélnek egy bűnözőt?

"A büntetőeljárások bonyolultabbak, mert az eredményüktől függ egy személy szabadsága. Egy becsületes és átlátható eljárást minden alperes megérdemel, független attól, hogy mit követett el. Az ügyek néha elhúzódhatnak, több okból kifolyólag: bizonyítékkezelés miatt, tanúk kihallgatása miatt stb. Nagy mértékben függ a kinevezett bírótól, de a bíróság igazságos kell legyen, nem gyors."

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.