Az Apáczai líceum iskolaújsága

Líceumi diákként lassacskán ideje annak, hogy elkezdjünk gondolkodni karierrünkön. Sokan közülünk Kolozsváron fognak maradni egyetemet végezni. Viszont amikor arról van szó, hogy mi jön utána, nem kérdéses: valamilyen szinten mindenkiben megfogalmazódott az a gondolat, hogy "külföldön jobb lenne".

Kétségtelen az, hogy manapság a fiatalok nagy része úgy gondolja, jobban járna, ha kiköltözne nemcsak otthonról, hanem az országból. Néhány hete egy beszélgetésben felmerült ez a téma és egy olyan kérdés fogalmazódott meg, amely, amikor meghallottam, nagyon elgondolkoztatott:

Nem egy álom itt élni és fenntartani magad, de ha mindenki elmegy, mi az értelme?

És tényleg, mi az értelme?
Mi az értelme annak, hogy létezzen egy ország ahol eltöltöd a gyerekkorod és elvégzed a tanulmányaid, hogy később úgyis máshol éld le életed? Nem helyes, hogy fele a romániai huszonéveseknek inkább itthagyja hazáját és elmegy dolgozni Spanyolországba, Olaszországba, Németországba vagy Amerikába.

Miért gondoljuk úgy, hogy jobban járnánk máshol? Évek során társadalmunk azt próbálta velünk elhitetni, hogy külföldön minden szebb. Az igazság az, hogy más országban sincs jobb lehetőség álmainkat elérni. Minden nemzet saját problémáival küzd meg. Sehol sem tökéletes a társadalmi rendszer: itt sem és máshol sem.

Rááadásul nincs értelme pont most elszállingózni más vidékekre, hisz városunk állandó fejlődésben van, egyre több és több munka lehetőség születik meg: jobb életkörülmények és munkahelyek nekünk, fiataloknak. Tényleg, sok embernek nem egy álom itt élni, de mégis: ha mi nem leszünk az úttörők ebben a helyzetben, kik lesznek? A mi kötelességünk, hogy megszakítsuk ezt az ördögi kört. Nélkülünk, fiatalok nélkül az ország szétesik. Itt az ideje, hogy itthon maradjunk.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.