Az Apáczai líceum iskolaújsága

Hazafele a vonaton találkoztam egy ismerősömmel, aki pont Kalotára indult a lovardához. A mázlim az volt, hogy engem is elvitt a falumig, s így hál` Istennek nem kellett stoppolnom. Útközben szó esett arról, hogy egy kétnapos  lovastúrára indulnak, s nem akarok-e velük tartani. Gondolkodás nélkül igent mondtam, legalább kiszabadulhattam az otthoni semmittevésből.

Emmát kiskora óta ismerem, hisz régóta járok hozzájuk lovagolni. Sosem tartozott a nyafogós-rózsaszín Barbie kategóriába, helyette alig lehetett egy kis időre is elszakítani a lovaktól. Szerencséjére nem kellett a szomszédig mennie egy nyerítő példányért, mivel egy lovastanyán tölti westernfilmbe illő életét.

Hihetetlen élményben volt részem, mikor részt vehettem a családja által szervezett kétnepos lovastúrán az Erdélyi Szigethegységben. Utunk Kalotáról indult s a vigyázói menedékházig tartott. Tízen indultunk.

A baj váratlanul jött, egy nő leesett a lóról. Az egy dolog, hogy baleset miatt valaki nem tudja folytatni a túrát, az meg a másik véglet, mikor félúton az X generáció leánykái rájönnek, hogy ez nem is olyan könnyű, mint ahogyan a a Youtube tutorialokban látszott, sőt! Egyenesen komfortzónát feszegető, s emberpróbáló. Ott is hagytak csapot-papot meg lovat, s így maradtunk 6 emberrel, 10 lóval s egy kéztörés emlékével.

Innentől a kirándulás nehézsége átváltott hard levelre. A szabadon levő lovakat nehéz volt kezelni, minduntalan összerúgtak, elmaradtak, vagy belegabalyodtak a kertekbe.

Sűrűn vetettem a pillantásokat Emmára, aki a körülmények ellenére is biztosan ült saját lován, Angyalon. Egész végig népdalokat énekelt, mesélt, vagy találóskérdésekkel fárasztott. Közben meg ahogy egy ló elkalanozott, rögtön utánaugratott, s visszaterelte, mindezt csupán 10 évesen!
Pihenő közben megtudtam, hogy saját kezűleg készítette lovának a kötőféket, viszont arra már nem tudott választ adni, hogy pontosan mióta lovagol. Elmondása szerint amióta csak az eszét tudja, s még azelőtt is.

Hosszú napunk a Vlegyásza oldalában remetéskedő menedékházban ért véget. Kimerülten, s egyben jókedvűen vette kezdetét a régi idők történeteinek ötvözése a mával, egy-egy rumos tea mellett.

"Ébresztő, mindenki nézzen ki az ablakon!"-erre ébredt a többség.  Ki korán kelt, ha nem is aranyat, de egy csodaszép napfelkeltét látott. Miközben egy csésze áfonyatea mellett nézed, ahogy a nap lassan a gomolygó ködtenger fölé kúszik, érzed, hogy az életet érdemes megélni, s nemcsak túlélni.

A reggeli szalonnázás is rablómesékkel volt tarkítva, miután kezdetét vette a még nehezebb visszaút.

Ahogy a lovak megérezték, hogy innentől már csak hazafele van, megszaporázták lépteiket, s nehezen lehetett visszatartani őket, a lovastalanok egyre csak fickándoztak, s nyargaltak előre.

A legváratlanabb helyzettel ezek után mégis akkor szembesültünk, mikor egy nehezen járható, szűk erdei ösvényen négy lovassal találkoztunk. Mégis, mennyi az esélye annak, hogy 2018-ban az erdő egyik eldugott ösvényén lovas emberek találkozzanak?

Ahogy egyre közelebbről hozta a szél az otthon illatát, úgy kezdtünk mi is visszazökkenni a szürke hétköznapokba, ahol nem azok a problémáink, hogy a helyes ösvényt megtaláljuk, vagy az elszabadult ménest visszatereljük, hanem a munkahely, iskola, vagy az, hogy milyen outfitet vegyünk fel. Olyan volt visszatekinteni erre a hétvégére, mintha csak egy álom lett volna.  Egy álom, ahol újból végigjárhattuk Erdély csodás hegyeit úgy, ahogy ezt anno őseink is tették. Felejthetetlen álom.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.