Az Apáczai líceum iskolaújsága

Megnézek egy kicsit komplexebb naptárt, és azt látom, hogy szinte minden napra esik egy világnap.

Annyi fontos és említésre méltó dolog van a világon, hogy ha valami tényeg forradalmit feltalálnának, lehet nem lenne már hely neki. Egy csomót persze senki sem tart észben, egyeseknek pedig túl nagy figyelem jut. Nem vagyok biztos abban, hogy mindannyiunk tudott a mára, októbet 10-ére eső világnapról: a lelki egészség világnapjáról.

Első hallásra számomra például ez is csak egynek számít a több száz közül, de egy picit utánagondoltam. A lelki egészség világnapjának ugyanis az a célja, hogy behozza a köztudatba a lelki és mentális zavarokban szenvedő emberek mindennapos küzdelmének jelentőségét (hiteles információ az internetről). Hajlamosak vagyunk arra, ha nincs hasonló betegségű ismerősük, aki mindennap jelen van az életünkben, hogy megfeledkezzünk azokról, akik viszont találkoznak a problémával, vagy elszenvedői.
A Mentális Egészség Világszövetsége azzal a szándékkal kezdeményezte a mai nap különlegessé tételét, hogy kicsit emlékeztessen minket minderre. Ez vitathatatlanul egy nemes cél, még akkor is, ha nem mindenki csap fel rögtön önkéntesnek egy pszichiátrián, csupán elgondolkozik egy percre, és egy pár fokkal nagyobb együttérzést tanusít az ügy irányába. Mint tudjuk, a mentális zavarok nagyon sok ideig nem számítottak hivatalosan betegségeknek, vagy nem vettek róluk tudomást, vagy sötét sikátorokban kezelték bibliával és szentelt vízzel. Mindenesetre ez egy nagy előrelépés volt az ezzel foglalkozó tudományág fejlődésében, a népszerűsítés az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a segítség megtalálásának.

Szóval remélem mindenkiben megmozdult egy parányi emberség, és legalább ezen a napon átérezzük a mentálisan zavarodott társaink helyzetét.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.