Az Apáczai líceum iskolaújsága

Málta egy dél-európai ország, az Európai Unió legkisebb tagállama. Három szigetből áll és gyönyörű áttetsző tengere van. Alkalmam volt meglátogatni az Erasmus Plus program keretében, 49 másik résztvevővel.

Az ilyen programok fő célja, hogy ingyen eljuttasson  önkénteseket Európa országaiba, hogy megismerjék a többi nemzet kultúráját, tapasztalatot gyűjtsenek és általában egy adott témában kibővítsék ismereteiket. Az idei máltai tábor témája az egészséges életmód és a testmozgás volt. Elméletileg önkéntesek kellene részt vegyenek ebben a fajta programban, de ez gyakorlatban másképp működik, éppen ezért mások is bekerülhetnek, főleg, ha nincs elég jelentkező önkéntes. De most beszéljünk arról, miért is ilyen különleges ez az ország és miért érdemes meglátogatni. Számos látnivaló van, de én arról fogok beszámolni, amit én láttam és tapasztaltam.

Valetta

Valletta a három sziget legnagyobbikán, Máltán található főváros. Feltétlenül meg kell látogatni, hiszen fővárosként teli van látnivalóval, gyönyörű épületekkel, szobrokkal, óriási katedrálisokkal és rengeteg bolttal. Ez az a hely, ahol szó szerint válogatni lehet a vásárolnivalóban. Vannak itt múzeumok, óriási kertek, történelmi épületek, óriáshidak, hatalmas terek, palota, műemlékek, szökőkutak és a legérdekesebb szobrok, amelyeket valaha láttam. A máltai szobrok nem csak azért különlegesek, mert mindegyikük valamilyen üzenetet ad át, hanem azért is, mert furcsa formájuk és őszinte ábrázolásuk van, amit talán a mi kultúránkban furcsálnának. Alapvetően az emberi test vagy a megszemélyesített állatok vannak ábrázolva, de mindkét esetben az emberi természet van kifigurázva. Valletta utcái teli vannak turistákkal, a szűk utcák pedig a tenger felé néznek.

Mdina

Régen Málta fővárosa volt, de még mindig fontos turisztikai célpont. Csakúgy, mint Valletta, masszív városfallal van körülvéve és Málta összes városához hasonlóan minden épület az ottani kőből készült. Két része van: a külváros és a városfalon belüli óváros, ahol valószínűleg Málta legszűkebb utcái találhatóak. Mdinát bejárva elég könnyű eltévedni, bár ez az összes máltai városkára is vonatkozik, itt azonban különlegesen is könnyű, mert olyan a felépítése mint egy labirintusnak. Érdemes még meglátogatni a Szent Pál katedrálist. Díszes, gigantikus, de pozitív módon: minden nagyon ki van dolgozva, óriási festmények a falon, a csempe is teli van mintákkal, hasonlít egy sakktáblára. Mdina óvárosából le lehet látni a panoramikus kilátásra, a környező területekre.

Victoria

Victoria közel van Dwejrához, Gozon. Rabat néven is szokták emlegetni. Nagyon kellemes város, nekem különlegesen is tetszett az atmoszférája miatt. A legfontosabb dolgod, ha erre jársz, hogy menj fel a Citadellába és tölts el ott minimum három órát. Van mit látni, ráadásul a citadellának rengeteg titkos járata van, ami kapcsolatban áll a II. világháborúval is, hiszen akkoriban a vár apró falba vályt lyukaiba rejtőztek a bújdosók. Rengeteg lépcsősor, hatalmas katedrálisok, de a leglélegzetelállítóbb a Citadelláról letekinteni a városba. Gyönyörű, de ijesztő kilátás. Aki arra jár, jobban átérzi és megérti a történelmet...

Ramla Bay

A Ramla-öböl azért különleges, mert ez az a tengerpart, ahol nem sziklákról kell leugrálni vagy bemászni a kék tengerbe, hanem homokos a terület. Nyáron extrém forró, nem ajánlott cipő nélkül járni rajta, sárga, de nagyon puha és kellemes járni rajta, persze csak az árnyékban.

Blue Lagoon

A legkisebb máltai szigeten, Cominon található Kék Lagúnának van a legtisztább és legkékebb vize az összes hely közül. Annyira gyönyörű és áttetsző a víz, hogy szó szerint mindent lehet látni benne. A leglátogatottabb fürdőhely és nem is csoda, hiszen olyan, mint a paradicsom. Igazából, ha ott van az ember, nem nagyon hiszi el, hogy a való életben is ott van, mert olyan varázslatos hangulata van és olyan a kilátás, mint egy túlszerkesztett fotón, ahol a színek extra erősek. Pedig létező hely, ahova mindenképpen el kell menned és fürdened kell.

Dwerja

Habár Dwejra nem számít városnak és nem itt van a legkékebb víz, ez a kedvenc helyem, hiszen itt volt a táborhelyünk. És amikor ezt mondom, akkor szó szerint arra gondolok, hogy a tenger mellett pár méterrel aludtunk, katonai sátrakban, a semmi közepén. Itt nincsenek üzletek, csak néhány bódé, amelyek egész nap ott vannak és méregdrága fagyit árulnak, néhány vendéglő, kölcsönző, no meg a reggel 8-tól este 8-ig használható publikus fürdő. Mégis ez a kedvenc helyem, mert az ember annyira közel van a természethez és a tengerhez, hogy szinte beleoolvad. Mivel közvetlenül a tenger mellett aludtunk, minden nap lementünk az Inland Sea-re, ami valójában egy elkerített kis külön tenger, amelyből kivezet a nyílt vízre egy barlang. Ez volt a mi kis törzshelyünk, ahova naponta többször is lementünk és hosszú, kellemes órákat töltöttünk el. Reggelenként felkeltünk csak a napfelkeltéért és esténként elkéstünk a vacsoráról csak azért, hogy végignézhessük a naplementét, amely a tenger hullámzását látva, hallva és érezve százszor szebb, mint amilyet az ember Kolozsváron szokott látni. Nem lehet szavakkal leírni az érzést, amikor az ember erre kel fel és a gyönyörű, majdnem meleg tenger emlékével alszik el, mégis egy dolog biztos: a nyugalom. Az állandó békés érzés, a hála, amit éreztünk és az a kellemes tudat, hogy milyen szép is az élet, ha észrevesszük benne a szépséget és ha széppé tesszük mi. Hát azzá is tettük, hiszen ez a 10 nap lelkileg megváltoztatott minket. Dwejra nagyon híres volt és még mindig az az Azure Windowról, de sajnos leomlott két évvel ezelőtt. Amúgy pont azon a partszakaszon filmezték a Trónok harca legelső részét, ahol mi voltunk.

           És most lássuk, mit is lehet még csinálni Máltán!

Sok mindent, de amit érdekesebbnek találok, azt mind Dwejrán próbáltunk ki. Az első és legfontosabb dolog az úszás és a búvárkodás. Olyan a kék és zöld színekben úszó víz, hogy aki benne van, nem jönne ki. Aki pedig lemerül, búvárkodik, az felfedez egy gyönyörű víz alatti világot, narancs és piros színű korallokkal, sziklákkal, érdekes rákocskákkal és apró kagylókkal. A víz olyan sós, hogy ha hátra fordulsz, megtart a víz a felszínén, de azt kivéve is nem igazán kell törd magad, hogy ne süllyedj el. Máltán nagyon híres „activity” még a segway és az ebike használata. Mi ezt is kipróbáltuk és csoda vagy sem, nem nehéz megtanulni. Málta mindenhol sziklás, ezért kedvelt foglalatosság az „abseiling”, ami annyit tesz, „leereszkedni a sziklán”. Izgalmas dolog és ijesztő is, ha lenéz az ember, de egy kis segítséggel még ez a kihívás is teljesíthető. Ha ebbe az országba jössz, feltétlenül menj el hajós túrákra, még akkor is, ha azt hiszed, nem láthatsz többet, mint amennyit láttál. Mert igenis láthatsz. A barlangok, a csodás víz és az az érzés, mintha siklanál a vízen... A kisebb barlangokba és a szikla-ablakok alatt kenuval lehet bemenni. Különleges élmény!

Málta tengerpartja.

Mindent összevetve, ha valaki azt hiszi, Málta csak egy pusztás, élettelen, sziklás ország, ahol nincs mit csinálni, téved. Rengeteg lehetőség van és annak, aki szeret utazni, tapasztalni és felfedezni, a bakancslistájára kell kerüljön.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.