Az Apáczai líceum iskolaújsága

Az internetet már megjelenése után nem sokkal, fiatalkorában elkezdték az emberek szórakozási felületként használni munka mellett/helyett.

Ezen a felületen a szórakozásnak több típusa is kialakult (video)játékok, vicces videók, közösségi média (kommunikáció), üzenetküldés vagy mémek formájában.
A mémek nem feltétlenül az interneten alakultak ki, régebbről is találunk belőlük bőven. Úgy gondolják, hogy az első mém egy 1921-es képregényből származik.

Ez a kép a "The Judge" nevű újságban jelent meg, amelyet az amerikai Iowa-beli egyetem működtetett.

A mém szót viszont csak évekkel ezután, 1976-ban használták először, Richard Dawkins biológus "The selfish gene" című könyvében. A biológiakönyv ezt a szót az imitáció, kultúraátadás szinonimájaként használta, a természetben fajokon belül történő kommunikáció, tudásátadás, egymás leutánzásának leírására. Később a mém szó átalakult a ma ismert, interneten terjengő vicces  képek, videók megnevezésére amelyben az emberek érzéseiket és gondalataikat fejezik ki.
A 2000-es évek során a mémek egyre inkább beléptek a köztudatba és sok változáson mentek keresztül. Manapság a mémeket már több kategóriába oszthatjuk témájuk és formátumuk szerint:

Normie mémek

Ezek közé azok a mémek tartoznak, amelyek minden korosztály számára érthetők. Leggyakoribb lelőhelyük a híres Facebook és kötött formátumuk van.

Dank mémek

A dank mémek olyan képeket foglalnak magukba, amelyek annyira furcsák és érthetetlenek, hogy ettől válnak humorossá. Általában az ábrákat népszerű tv-műsorok, rajzfilmek, videojátékok ihletik. A szó eredeti jelentése "egy hideg, nedves hely", viszont később a marihuána-fogyasztók vették át a jó minőségű marihuána megnevezésére.

A mémek olyanok, mint egy megújuló energiaforrás. Mindegyre újabbak és újabbak jelennek meg. Mire egyvalamit megun a társadalom, tíz másik keletkezik helyette. Amikor egyfajta mém belép a köztudatba, mintájára rengeteg új mém készül, más szöveggel. Ilyenek például:

  • molylepkés/lámpás: a molylepkék szerelme a lámpák fénye iránt;
  • Pepés: híres rajzfilmbéka;
  • művészeti: híres festmények humoros elemzése;
  • car-salesman: the art of slapping cars;
  • meme-man: egy ábra, amelyen egy 3D ben lerajzolt ember fej van, először a "Special meme fresh." facebook oldal profilképe volt, utólag kapta a meme man nevet ;
  • wholesome: túláradó érzelmeket kifejező mémek;
  • olaszos: olasz kézgesztust kifigurázó mémek;
  • Twitter/Tumblr bejegyzések: emberek által megosztott vicces gondolatok kommentek formájában;
  • E-mémek.

Napjainkban a mémek szinte mindenhol megtalálhatóak pl. Instagram, Facebook, naponta használjuk őket. Messenger chatekben küldjük egymásnak vagy akár követhetünk mémoldalakat online. Már nemcsak a “ fiatalokat” látjuk mémeket nézni, hanem az “idősebb” generáció is kezdi felkapni a fejét rájuk. Bár nem is vesszük észre, már a mindennapjainkban el sem tudjuk kerülni őket. Már oda jutottunk, hogy akárki készíthet mémet, ha akar, különböző applikációk segítségével. Gondolom, nem csak mi érezzük azt, hogy nem tudnánk elképzelni az életünket mémek nélkül. Teljesen megváltoztatta az emberek humorát és talán a gondolkodásmódjukat is. Az újabb generációk már más formátumokban látnak vicceket. Kell-e félni attól hogy a hagyományos, szóban elmondott viccek kihalnak? Reméljük, nem.

A kedvenc mémünket számunkra elég nehéz kiválasztani, hiszen több százat látunk naponta. Általában Instagramon vagy Tumblr-on szoktunk a legújabb mémekre vadászni. Úgy vettük észre, hogy az interneten nagyjából minden hónapban megjelenik egy új mém trend, amelyek általában pár hét, ritkábban hónap alatt lecsengenek. Vannak azonban olyan "örökzöld" mémek, amiket egyszerűen nem lehet megunni, vagy mindig visszatérnek az internet felhasználók köreibe. Ilyen például a személyes kedvencünk, a LOSS meme.

Ezekhez a szinte ki nem fogyhatatlan mémekhez tartoznak a már fentebb említett Meme-manről szólóak. Ez a rajzolt figura számtalan mém alapjaként szolgál, mindegyre újabbak és újabbak jelennek meg vele:

Ezeken kívül az interneten való kalandjaim során rábukkantunk pár képre, amelyek annyira furcsák, hogy el sem tudjuk felejteni őket. Ilyen a következő két kép is. Fel sem tudjuk fogni, miért léteznek, de értékeljük őket.

Mémekből tehát rengeteg fajta, féle létezik. Annyi, hogy akármennyire is különbözünk egymástól, akárki megtalálhatja az ízlésének megfelelőeket, a számára legviccesebbeket.  Fentebb megpróbáltunk ezek közül néhányat bemutatni, az itt szereplő mémek közül pedig rengeteg a mi ízlésünket tükrözi. Legyen viszont akármelyik fajtából, a mai világban a humornak nagyon fontos alapeleme lett a mémkultúra, amelyben minden internetfelhasználó szórakozását lelheti.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.