Az Apáczai líceum iskolaújsága

Egy meglepően napsütéses november eleji osziórán kezdődött minden. Ekkor jelentette be az oszi, hogy mi, nyolcadikosok fogjuk megszervezni az idei csibebált az ötödikeseknek.

A reakció valami ilyesmi volt: Oké, megszervezzük! De mi az a csibebál?
Mi ugyanis még ahhoz a szerencsétlen generációhoz tartozunk, akik anno nem voltak csibék. Mi a lehető legunalmasabb módon egész egyszerűen csak ötödikesek voltunk, csibebál nélkül. Ezen viszont kénytelenek voltunk túllépni, és megalkotni azt a valamit, ami szerintünk a csibebál. Már a téma kiválasztása is nehéz volt. Végül a Harry Potter mellett döntöttünk, mert „azt mindenki ismeri”, „mindenki szereti” és (nem utolsó sorban) „könnyű ebben a témában feladatokat kitalálni”.

A csibebált egy egész csibehét előzte meg, az ötödikeseknek minden nap feladatokat kellett teljesíteniük. 4 csapatra voltak osztva (Griffendél, Mardekár, Hugrabug, Hollóhát). Hétfőn apáczais diákokat találtak meg fénykép alapján, rejtvényt fejtettek és a rejtvény megoldásaként kijött dalt elénekelték a IX C-nek. A nap (sőt, sok csibe szerint a hét) fénypontja a szabadulószoba volt. Egyikük később így emlékezett vissza erre: „Az egész héten az volt a legjobb, mikor a nyolcadikosok bezártak minket az öltözőbe.” A nap végén megkapták a Bölcsek Kövét. Kedden kincskeresést rendeztünk nekik. Párokban mentek, minden helyszínen találtak egy szótöredéket. Ezeket összerakva tudták meg, hol őrzik a Tűz Serlegét. A rejtekhely a tanári mosdó volt, az őr pedig Fincicki Noémi tanárnő, aki a felejthetetlen Hisztis Myrtle alakításával nagy hatást tett a csibékre. Szerdán Harry Potter témájú fotót/szelfit készítettek (a kedvencünk az a kreatív csapat volt, aki nemes egyszerűséggel lefényképezte a csibebálos plakátot), keresztrejtvényt fejtettek, fogalmazást írtak arról, hogy mi lenne a patrónusuk vagy arról, hogy milyen tantárgyat kéne még tanítani a Roxfortban. A nap végén kaptak egy emlékekkel, esetünkben csillámporral teli üvegcsét. Csütörtökön apáczais diákokkal ismerkedtek meg, pillecukros kihívást teljesítettek, csapatjátékoztak és bizalomjátékoztak: párokban kellett végigmenniük az akadálypályán, úgy, hogy egyikük szeme be volt kötve. A jutalmuk egy főnixtoll volt. Pénteken „mini sportnapjuk” volt: fociztak és zászlóztak. Délután jött a „lényeg”, maga a csibebál (vagy ahogy az ötödikesek nevezték: csürkemulatság). Mindenki Harry Potteres jelmezben jött. Első feladatuk az volt, hogy bemutatkozzanak és bemutassák a csapatukat. A második egy kvíz volt, ezen a ponton ragadt át a csibék lelkesedése ránk is. Ha nem vagyunk komoly nyolcadikosok, akik mellesleg szervezők is, valószínűleg mi is bekiabáljuk a válaszokat. A harmadik feladatuk activity volt, annyi nehezítéssel, hogy csak mutogatni meg rajzolni volt szabad. Komoly kihívásnak bizonyult elmutogatni az üstöt és lerajzolni a fúriafűzet. Negyedik feladatuk, egyben az én személyes kedvencem, szinkronizálás volt. Minden csapatnak levetítettünk egy jelenetet némán, nekik kellett szöveget kitalálni hozzá, megadott szavakat felhasználva. Hogyan lehet beleszőni egy dementortámadásba a „tollseprű”-t? Hát Harry, Ron és Hermione első találkozásába az „unikornis”-t? Nos, az ötödikeseknek ez is sikerült. Utolsó feladatuk a házuk himnuszának megírása és eléneklése volt, megadott műfajban. A versenyen a pontkirály a Griffendél, a szinkronkirály a Hollóhát, a jelmezkirály a Mardekár, a kvízkirály pedig a Hugrabug lett. Gratulálunk, csibék!

Akkor végülis mi a csibebál? A pontos, szótárba illő definícióját még most sem tudjuk. Nekünk mindenesetre munkát, ötletelést, rengeteg nevetést és 30 csibényi pozitív megerősítést jelent.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.