Az Apáczai líceum iskolaújsága

A minden évben tucatszámra gyártott karácsonyi filmekben a karácsonyiáltalában annyit jelent, hogy hull a hó, mindenhol fent van a karácsonyi dekoráció és garantált a happy end. Kevés az olyan film, ami tényleg magáról a karácsonyról szól, vagy valami eredeti ötletet tud az ünnephez fűzni. Öt olyan  filmet gyűjtöttem össze, amik a karácsonyt valamilyen új módon közelítik meg, vagy igazán az ünnepről szólnak. Egyszóval olyan karácsonyi filmeket, amik tényleg nevezhetők karácsonyinak.

5. Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas)

Tim Burton musical animációja Jackről, Haloween falva királyáról szól, aki már beleunt az ijesztegetésbe és valami újra vágyik. Jack magányos bóklászásai során véletlenül téved Karácsony falvára,  és rögtön elbűvöli őt az ajándékok, a béke és a boldogság ünnepe. Eldönti, hogy jövőre övé lesz a karácsony.
A film alapötlete elég izgalmas, a Haloween és a karácsony jellegzetességeit ötvözi. Haloween falva és a benne lakók az utolsó mellékszereplőig alaposan kidolgozottak, ötletesek, az animáció egyedi. Ráadásul egy musicalről van szó: a dalok egészen jók, fülbemászóak.
Maga a történet viszont viszonylag egyszerű és sablonos. Továbbá a film nagyrészt Haloween falván játszódik, így az, aki kimondottan a karácsonyi feelingre vágyik, az lehet, hogy csalódni fog. Mindenesetre nagyon szép film, az animáció meg egyedi és elbűvölő. Mindenkinek ajánlom, aki újféle, szokatlan  karácsonyi filmre vágyik.


4. Saroküzlet (The Shop Around the Corner)

A The Shop Around the Corner egy 1940-es, Miklós László magyar színdarabjából adaptált film. A történet helyszíne a 30-as évek Budapestje, itt dolgozik egy kis illatszeres boltban Alfred Kralik és Klara Novak. A két munkatárs gyűlöli egymást, viszont nem tudják, hogy közben anonim szerelmes leveleket váltanak. A film megható és szép: szerelemről és a szerelemmel kapcsolatos elvárasokról szól. Ugyanannyira érthető a mai közönség számára, mint a nyolcvan évvel ezelőtti nézőknek. A történet karácsony este csúcsosodik ki, mikor a levelezőtársak eldöntik, hogy élőben is találkoznak, és együtt ünneplik a szentestét. A You've Got Mail című 1998-as  filmet is ez a mű inspirálta. Egy igazi klasszikus, magyar író tollából. Mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek a régi filmek.

3. Polar Expressz (The Polar Express)

A Polar Expressz főszereplője egy kisfiú, Cris  aki abba a korba ért, amikor elkezd kételkedni a Mikulás létezésében. Azonban karácsony este egy titokzatos vonat áll meg a házuk előtt, a Polar Expressz, ami utasait az Északi-sarkra viszi, hogy találkozzanak a Mikulással. Cris, habár nem hiszi, hogy tényleg az Északi-sarkra tartanak, mégis felszáll a vonatra.
A film gyerekeknek készült, de szerintem minden korcsoport számára élvezhető. Könnyen bevonja a nézőt. Ideális családi karácsonyi film egyszerű, szép üzenettel. Az animáció egyedi, az arcok kidolgozása kifejezetten aprópélékos.  Érdekesség, hogy Tom Hanks összesen öt szereplő hangját is kölcsönözte a filmben.
A Polar Expressz színvonalas, ötletes karácsonyi film. Mindenkinek ajánlom, aki kisebbekkel szeretne karácsonyi filmet nézni úgy, hogy számára is élvezetes legyen.

2. Igazából szerelem (Love Actually)

A Love Actually egy mára klasszikussá vált brit romkom. A filmnek 9 különböző történetszála van, és mindegyiket sikeresen végigviszi, mindet történetet kidomborítva, és ősszefűzve őket egy emlékezetes fináléba. A Love Actuallyben van leánykérés és megcsalás, viszonzott és viszonzatlan szerelem, első  és utolsó szerelem, és minden egyéb. Így kiérdemli az Igazából szerelem címet, mert ahány féle, fajta, formájú szerelem létezik, mind szerepel a filmben. A sokféleségének köszönhetően is a film vége nem abszolút happy end. A több, mint egy tucat szereplőnkből van, aki számára a karácsony fájdalmat, van, aki számára örömöt hoz. Viszont a több különböző történetszál közül csak kettő-három igazán eredeti, a többi között sok a sablonos, hasonló történet. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a romkom műfajt, és valami karácsonyira vágyik. Viszont vigyázat, a film egyesek számára lehet nagyon szirupos, és elég sok benne a nem gyerekbarát jelenet.

  1. Az élet csodaszép (It's a wonderful life)

A film George Baileyről szól, aki  karácsony este egy hólepte híd szélén áll. De mielőtt még belevethetné magát a fagyos vízbe, Isten egy másodosztályú angyalt küld le hozzá segítségül. Clarence, az együgyű angyal megakadályozza az öngyilkosságát és, hogy bebizonyítsa Georgnak, milyen értékes is az élete, megmutatja neki, milyen lenne a világ, ha ő sosem született volna meg. Végigkövetjük George életét kisfiú korától a szerelemen és házzasságon át a gondterhelt családapaságig, és megértjük, hogy George egész életén át saját álmait félretéve olyan döntéseket hozott, ami a családjának, a közösségének a legjobb. Goerge egy igazagi hős, viszont a hősök is megfáradnak, megkeserednek, és ilyenkor van szükségük segítségre. Ez a film nem egy karácsonyi kis kaland, hanem egy ember éltet felölelő történet, aminek fordulópontja karácsony este következik be.  Ez az a film amit  MINDENKINEK ajánlok, mert az elcsépelt "a karácsony a hála és szeretet ünnepét" őszintén, frissen meséli el még 76 év távlatából is, és mert ami több mint háromnegyed évtszázadon át sem merült a feledés homályába, az igazán megérdemli a ráfordított figyelmünk.  

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.