Az Apáczai líceum iskolaújsága

Mint azt már megszokhattuk, minden évben megrendezésre kerül az "Örökségünk Őrei" vetélkedő, s természetesen szerény kis iskolánk se maradhat ki. Az idei csapatot Bárdos Anna (10-B), Gorbai Zsófi (9-A), Horváth Krisztina (9-A), Kiss Szabolcs (11-B), Lupescu Kata (11-A), Maximilian Mitu (11-A), Nagy Johanna (11-A), Nemes Noella (9-A), Simon Zoltán (11-B), Szántai Kristóf (10-A), Szentgyörgyi Anna (11-B) és Zágoni-Szabó Ákos (10-A) alkotja. Képviselő tanárunk Pócsai Sándor.

Az idei ÖŐ-n úgy döntöttünk, hogy a Farkas-utcai templom melletti "Romkertet" fogadjuk örökbe, ugyanis azon kívül, hogy Magyarnapokkor rendezvények meg foglalkozások szoktak ott lenni, nem biztos, hogy sokan tudnak valamit róla. Viszont itt a lehetőség többet megtudni róla!

Tudni kell, hogy a romkert nem volt mindig romkert. Még valamikor a 16. században a romkert helyén egy ferences kolostor ékeskedett a templom mellett. Viszont mielőtt többet tudnák mondani róla, elengedhetetlen, hogy egy pár szóban beszéljünk a templomról is, hisz a kettő annó együtt állt a város sarkában. A templom területén régebb házak álltak, de ez gyorsan megváltozott miután a ferencesek megkapták a területet. Az építést Mátyás rendelte el 1486. szeptember 9-én és 1503-ra készült el. A kolostorra 1489-ben kezdtek el intézkedéseket végrehajtani. Ennek építése 1515 körül lett befejezve, de a mai formája nagyjából 1800 óta csodálható meg.
Itt régebb megközelítőleg 30 ferences szerzetes lakhatott, de a protestánsok kiűzték őket, szentképeiket és szobraikat pedig megsemmisítették. A kolostor az erdélyi fejedelem, Báthory tulajdonában volt, aki behozta a jezsuitákat az unitárius Kolozsvárra, így belső feszültséget teremtve. A jezsuiták iskolát indítottak a kolostorban, viszont nem sokkal kezdete után már reformátusok futtatták. Itt tanított iskolánk névadója is, Apáczai.
Mint már korábban is említettem, a kolostor 1800 körül megsemmisült, s vele együtt az iskola is. Viszont gyorsan új tanulási helyet adtak a gyermekeknek, ugyanis megépítették mellé azt az iskolát, amit mi ma Refinek nevezünk. A kolostor és a Refi hasonló felépítésű ami az infrastruktúrát illeti. Mindkettő egy nagy, négyzet alakú épület, udvarral a közepén és az udvar közepén pedig a kolostorban egy kút volt, míg a Refiben régebb ott egy fa állt. Ameddig a kolostor kolostor volt, s nem iskola, addig rendelkezett kerengővel, káptalanteremmel (a szerzetesek gyűlésterme), könyvtárral, melegedővel (ahol télen tartózkodtak a szerzetesek), ebédlővel/refektóriummal, ami a legnagyobb terem volt a kolostorban, konyhával, egy vendégszobával (az egyetlen hely a kolostoron belül ahova beengedtek idegeneket), s végül az emeleten pedig a szerzetesi cellák, azaz a hálók helyezkedtek el. Ezek a termek viszont a református időben már nagyrészt tantermeket képeztek, ugyanis ekkor a kolostor már csak iskolaként szolgált.

Tudom, nem egy négy oldalas esszét nyújtok elétek a Romkertől, de már ezzel is többet tudunk mondani róla annál, hogy idén például a Magyarnapokon kutyabemutató volt ott. Viszont még rengeteg információt fel tudnánk ásni ha esetleg ásatásokat tudnánk kezdeményeztetni. Ha ez sikerülne, rengeteget megtudhatnánk a Romkert múltjáról, ami pár méterrel lábunk alatt nyugszik. Ennek eléréséhez még viszont van mit küzködnünk, de nem egy elérhetetlen cél.

An error occurred
Sikeres belépés.
Sikeres feliratkozás.
Lejárt link
Következik az email fiók leellenőrzése.